Konoba Megaron i Vila Vanda

Predivan restoran unutar Vile Vanda gdje gosti mogu kušati lokalne specijalitete. Središte grada sa šarmantnim šetalištem uz Dunav nalazi se na oko 900 metara od objekta.

Tradicionalni proizvodi

Reprezentativni ručak

Geografsko porijeklo

Preporuka proizvođača

VUKOVARSKI ODREZAK

Radi se na bečki način, izvana podsjeća na cordon blue pohani odrezak, radi se od najkvalitetnijeg mesa, punjen je s kobasicom, kulenom i specifičnim sirom poznatim kao podljevani sir. Sir dunavskog slijeva, specifičnost tog sira je što izgledom i oblikom podsjeća na Mozzarellu samo što za razliku od Mozzarele ima i okus i miris. Sljubljivanjem tih lokalnih delicija dobijamo vukovarsku prepoznatljivu kombinaciju okusa koji i najstarije stanovnike grada podsjećaju na djetinjstvo. Prilog jelu je takozvani restovani krumpir na mađarski način (kuhani krumpir dinstan na luku s crvenom paprikom, malo ljut) idealno uz njega pristaje ajvar čija nam je konzumacija ostala još od osvajača s istoka. Vino Zweigelt, austrijsko vino koje je voljela piti Marija Terezija, a zbog te kraljičine sklonosti da iznenada nenajavljeno dolazi u posjet provinciji seljaci su rado sadili vinograde Zweigelta ne bi li u toj posjeti mogli ponuditi vino po njenoj želji. Zbog te tradicije današnji vinogradi i dalje uporno čekaju svoju caricu.

Više...

KROMPIROVA JUHA

Tradicionalna juha, najčešće se dobiva kada se rade šufnudle kao glavno jelo pa se kuha krumpir i onda se od viška krumpira napravi krumpirova juha. Osnova juhe je dinstani luk na crvenoj paprici i stime se uz kuhani krumpir dobiva vrlo ugodna i jestiva juha koja svima ostaje u lijepom sjećanju.

Više...

SMUĐ U SAUVIGNONU IZ ARHIVA VUKOVARSKIH FRATARA

Kad nam je gvardijan došao u posjet, rekao je da je red i običaj donijeti nešto što bi domaćinima moglo biti korisno u daljnjem radu i životu. Tako se odlučio malo prebirati po starim samostanskim spisima te je samo za nas prepisao i donio nam vrlo prigodan "recept za plemstvo i svećenstvo". Bila je riječ o smuđu koji se priprema na vinskim parama, bez sudjelovanja masnoće. Očaravajuće i opijajuće. Vanda je bacila pogled na recept i odmah ga usvojila i pretvorila u specijalitet kuće. Za vino, koje ćemo koristiti u pripremi smuđa, odlučili smo se da bude Šmidtov sauvignon, jer je on naš lokalni vinar, a i uklapa se u naš svjetonazor

Više...

TAŠKI

Taški-Tašci-Tačkrle sve su to nazivi za jedno te isto jelo koji se protežu od istoka do zapada sjevernog djela hrvatske. Taški su jelo ovisno o namjeri i potrebi mogu biti i glavno jelo a najčešće je desert. Jastučići od tijesta punjenim pekmezom od šljiva i uvaljani u prezle a ovisno o godišnjem dobu i dostupnosti namirnica služe se i uvaljani u mak ili mljevene orahe. Kad je glavno jelo služi se uz vrhnje 2 ili 3 veća komada dok kao desert ide sa šećerom 13 do 14 manjih komada. Gradski su mali a seoski veliki.

Više...

Pavao_i_ Vanda_Josić

Pavao i Vanda Josić, vlasnici su vukovarskog Megarona. Gastronomski hram istočne Hrvatske, u kojem supružnici Josić brižljivim odabirom pribora za jelo i posuđa prizivaju neki stari i zaboravljeni “građanski njemački štih Vukovara”.

Megaron je nastao 2008 po uzoru na autohtone lokale svih razvijenih turističkih regija. Namjera je bila prezentirati prebogatu ponudu slavonske gastronomije koja je stjecajem okolnosti ostala skrivena od očiju javnosti. A svakodnevna je u gastronomskoj kulturi ljudi našega kraja. Vlasnici Megarona su dugogodišnji ugostiteljsko turistički djelatnici s velikim profesionalnim i životnim iskustvom.

Svo znanje i vještine su stečene u praksi i prepoznavanju potreba i potencijala turista i tržišta. Kulinarska kultura našega kraja se proteže u duboku povijest. Od kada su naši davni preci odustali od nomadskog načina života i izgradili stalne nastambe i počeli gradnju kulinarske kulture obrade, oplemenjivanja i stvaranja proizvoda čiji rokovi mogu izdržati hladne slavonske zime. Zbog toga i postoje suhomesnati proizvodi raznih veličina i oblika jer su podložni dužem roku trajanja.

Naziv Megaron seže u našu daleku prošlost kada ja na današnjem lokalitetu Vučedol 5 km istočno od Vukovara prije 5000 godina bilo naselje od 2000 ljudi i da se danas smatra da je iz ovoga kraja krenuo početak EU civilizacije. U to isto vrijeme građen je Egipat. Megaron tip kuće je preteća grčkih hramova i današnjih sakralnih objekata – crkava.

 

Kontakt osoba: Pavao Josić

Sjedište: Dalmatinska 3, 32000 VUKOVAR

Telefon: +385 98 896 507

E-mail: info@konoba-megaron.hr

Web: www.konoba-megaron.hr/