Restoran Kovač Čarda

Kovač čarda, popularna zalogajnica ribljih delicija na izlazu iz Suze prema Zmajevcu, jedina je čarda u Baranji. Njezin vlasnik, Arpad Šipec, na spomen tog podatka nemoćno sliježe ramenima. Kaže, kad je on ušao u ugostiteljstvo 1978. godine situacija u Baranji je bila potpuno drukčija. Za svoju ugostiteljsku priču Arpad, pak, ne brine, jer je siguran u originalnost svoje ponude. Čak i u nazivu čarde je originalan i tek rijetki znaju što znači “Kovač” u imenu “Kovač čarda”.

Tradicionalni proizvodi

Reprezentativni ručak

Geografsko porijeklo

Preporuka proizvođača

Za svoju ugostiteljsku priču Arpad, pak, ne brine, jer je siguran u originalnost svoje ponude. Čak i u nazivu čarde je originalan i tek rijetki znaju što znači “Kovač” u imenu “Kovač čarda”.

“Kad sam 1. srpnja 1991. godine prvi put ulazio u ovaj objekt, posudio sam novac za najam od svojeg šogora, koji je tada radio u Njemačkoj. Moj šogor se zove Šandor Kovač i upravo u znak poštovanja prema njemu, zbog toga što mi je u najtežem trenutku pomogao i financirao me u unajmljivanju lokala, čardu sam nazvao Kovač čarda”,

Te 1991. godine Arpad je Kovač čardu vodio tek mjesec i pol, do 15. kolovoza. Morao je pobjeći iz Baranje, a privremeno se skrasio u Mađarskoj, odakle se vraća 1998. godine sa suprugom, Mađaricom iz Mohača koja do danas nije progovorila ni riječ hrvatskog, a koju Arpad u šali naziva svojim “ratnim plijenom”. Počeo je raditi za Vincekovo te godine, a svake godine u Kovač čardi se na taj datum slavi “novorođenje” tog popularnog restorana. Naravno, i u toj fazi mu je šogor bio najveća potpora, a Arpad u potpunosti preuzima vlasništvo nad čardom 2002. godine.

“Ovaj ubrzani život je mnogo toga promijenio, čarde su prestale funkcionirati, jer je suvremenim putnicima sve manje bilo potrebno zaustavljati se na odmorištima. A čarde su oduvijek bile odmorišta. Za Kovač čardu, koja se prije zvala “Ilonka čarda”, znalo se da su se u njoj Cigani iz Zmajevca rađali i umirali. Mađari iz susjedne Mađarske upravo zbog Arpadovih bakanalija od ribljih glava znaju vikendima u konvoju dolazi u Kovač čardu. Njegov perkelt od ribljih obrazina delicija je za koju se morate prethodno telefonski informirati i dogovoriti, jer Arpadu nekada treba i nekoliko tjedana da skupi dostatan broj glava soma, smuđa i štuke koje su temelj ovoga jela koje se nigdje drugdje ne može jesti. Arpad je u Baranji jedinstven i po perkeltu od žabljih krakova, uz koje doda malo i soma. Jedini pohuje riblju mliječ, a ne treba ni napominjati da se samo kod njega mogu jesti jetrice od soma.

Kontakt osoba: Kovač Čarda

Sjedište: M. Tita 215, Suza

Telefon: +385 31 733 101 +385 98 372 070

Web: www.facebook.com/KovacCarda/?rf=206801352756006