Kušaonica i vinoteka Svijetli dvori

Vinarija ”Svijetli dvori” nalazi se u samom srcu sela Karanac, mjestu nadaleko poznatom etno selu – turističkoj destinaciji za brojne strane i domaće turiste. Podrum vinarije staromodnog („starovinskog“) izgleda i ambijenta te novootvorena kušaonica vina i vinoteka prikaz su tradicije proizvodnje vina stare nekoliko stoljeća.

Tradicionalni proizvodi

Reprezentativni ručak

Geografsko porijeklo

Preporuka proizvođača

GRAŠEVINA JARČEVO BRDO

Jarčevo brdo je poseban položaj okrenut prema jugu s kojeg se pruža pogled na Osijek i cijelu Slavoniju. Upravo s tog položaja zbog svog potencijala ubrano grožđe graševine zaslužuje zasebnu vinifikaciju, a vino istaknut naziv Jarčevo brdo. Svojom kremoznošću nosi se s jelima srednje začinjenosti , pikantnijim sirevima, guščijom paštetom, a zbog blagog ostatka šećera lijepo se slaže uz tradicionalna baranjska jela s paprikom. Preporuka je servirati na 10 – 12 °C.

Više...

CABERNET SAUVIGNON

Vino je njegovano u velikim drvenim bačvama koje su upotpunile kompleksnost i smirile divlji karakter cabernet sauvignona. Žarko crvene boje koja ostavlja dojam poletnosti i živahnosti u vinu.U mirisu dominira crveno bobičasto voće s naznakama začinskih nota. Asocira na borovnice i višnje,a u pozadini se nježno otkriva drvo. Dobro pristaje s raznim gulašima, jelima od crvenog mesa, zrelim sirevima i mesnatijom ribom. Služi se na temperaturi od 16-18 °C.

Više...

ROSE

Kristalno bistro vino, crvenkaste boje. Vino koje se izdvaja svojom posebnošću, specifičnih aroma i okusa. U mirisu se otvaraju tonovi meda, čokolade i karamele, a tek u ustima se otvara voćnost zrele breskve. U okusu je mekan, polusuh i izrazito pitak. Skladan i čvrst s lagano slatkim završetkom. Lijepo se sljubljuje sa manje slatkim desertima , a svakako se u ovom vinu može uživati i pijući ga samog.

Više...

GRAŠEVINA JARČEVO BRDO

Više...

Ljubav prema proizvodnji vina započela je još 2008. godine na manjoj parceli nasada vinograda od 4,5 ha. Tada smo proizvodnju radili za osobne potrebe, a ostalo obrano grožđe prodavali. Nije nam trebalo dugo i postalo je jasno da smo riječi stare, pametne poslovice: “Vinograd traži slugu.“, spremni pretvoriti u djelo. Kupnjom dodatnih 8,5 ha povećana je površina vinograda s nasadima kvalitetnih sorti grožđa. Savjesno i predano služimo našemu vinogradu koji nam zahvalnost na predanu radu uzvraća vrhunskim kapljicama vina.

Ime vinarije potječe od imena vinograda još iz doba Ugarske monarhije, izvornik ”Vilagos var” što u prijevodu na hrvatski jezik znači, „Svijetli dvori“. Odlučili smo vinariji zadržati ime „Svijetli dvori“ po prvoj kupljenoj parceli vinograda od koje smo započeli cijelu priču o Svijetlim dvorima, ne umanjujući time vrijednost naknadno kupljenih vinograda i njihovih poznatih lokacija.

U našem lijepom selu Karancu na adresi Kolodvorska 99a u  obnovljenom  smo objektu,  pod imenom „Kušaonica i vinoteka Svijetli dvori“, dodatno obogatili djelatnost i ponudu Firme.   Stoga, ozbiljno razmišljamo da postanemo i profesionalni fotografi. Vinoteka je, slobodno možemo reći, Baranja u malom izdanju jer u raznovrsnoj ponudi možete kupiti suvenire, pravi domaći baranjski kulen, sir, med baranjskih proizvođača, a naša je zadaća informirati vas o njihovim proizvodima.

Kontakt osoba: Oliver Novački direktor, Julijana Seleši Novački voditelj

Sjedište: Kolodvorska 99a, 31315 Karanac

Telefon: +385 99 294 5040

E-mail: svijetlidvori@svijetlidvori.hr

Web: www.svijetlidvori.hr